Record absolut în istoria fotbalului românesc! Câți bani va încasa Steaua până la finalul acestui sezon

Record absolut în istoria fotbalului românesc! Câți bani va încasa Steaua până la finalul acestui sezon
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • La finalul actualei stagiuni, Steaua așteaptă încasări totale de peste 36 milioane de euro, majoritatea fiind venituri obținute de pe urma participării în grupele Ligii Campionilor
  • Doar din încasările din biletele vândute la partidele din Ligă, campioana României își asigură 90% din fondul anual pentru salariile jucătorilor și ale staff-ului tehnic


Considerat a fi un eșec din pricina ratării calificării în „primăvara europeană”, parcursul Stelei în această ediție a Ligii Campionilor a adus benficii importante din punct de vedere financiar. Până la finalul acestui sezon, campioana României va încasa aproximativ 36 milioane de euro, bani proveniți din bonusurile UEFA, transferuri de jucători și vânzarea biletelor la partidele din Liga Campionilor și competițiile interne. Cea mai mare pondere în încasările Stelei este reprezentată de veniturile de la UEFA, aproximativ 17,4 milioane de euro. 

Fondul total de premiere al UEFA este de 1,34 miliarde de euro

Pentru sezonul 2013/2014, forul fotbalistic european a anunțat că fondul de premiere pentru echipele angrenate în Liga Campionilor este 1,34 miliarde de euro. 409,6 milioane de euro dintre aceștia reprezintă fondul de market pool, adică banii care vor fi împărțiți tuturor cluburilor în raport cu valoarea pieței media din țările care participă, prin echipele de club, în Ligă. Fără să fie afectată de performanțe, cota de market pool a Stelei va fi aproximativ aceeași cu cea primită de CFR Cluj sezonul trecut, adică 5,2 milioane de euro. Pe lângă această sumă, campioana României a mai reușit să deblocheze din fondul de premiere al UEFA banii pentru accederea în play-off, banii pentru accederea în grupele competiției și o sumă cu care a fost premiată pentru cele trei rezultate de egalitate obținute în grupă, în condițiile în care forul fotbalistic a anunțat premierea cu 500.000 de euro pentru o remiză și cu 1 milion de euro pentru o victorie.


90% din bugetul de salarii a fost acoperit de contribuția fanilor

Un alt capitol de pe urma căruia Steaua urmărea încasări importante este reprezentat de veniturile obținute de pe urma asistenței la meciuri. Strategia de vânzări a campioanei a fost construită pe ideea vânzării la prețuri modice a biletelor pentru fazele preliminare, cu un vârf de preț la partidele cu Chelsea și cu Schalke, din grupe. Lipsa de flexibilitate în modificarea prețurilor în funcție de performanță a făcut ca Steaua să se vadă în fața unei cereri mici de bilete pentru partidele cu FC Basel și cu Schalke 04, după ce echipa pierduse la Gelsenkirchen cu 3-0  și pe teren propriu, cu Chelsea, cu 4-0. Astfel, s-a ajuns în situația ca ultima partidă din grupă, cea cu Schalke, să fie urmărită de pe Național Arena de numai 11.000 de spectatori. 3,8 milioane de euro obținute de pe urma vânzării biletelor reprezintă o sumă suficient de mare pentru a acoperi cea mai mare parte a fondului de salarii, unul cifrat la 350.000 de euro lunar.


Plus de 9,2 milioane de euro, „rețeta” transferurilor de jucători

Cea mai importantă sursă de venituri pentru Steaua, în afara „rețetei” financiare din Liga Campionilor, a fost reprezentată de campania de transferuri. Plecarea lui Vlad Chiricheș la Tottenham pentru 8,5 milioane de euro, record absolut de încasări pentru cluburile din România, dar și trecerea lui Raul Rusescu la Sevilla pentru 2,2 milioane de euro, au asigurat venituri importante, în special în condițiile în care nu s-au cheltuit sume importante pentru aducerea de fotbaliști. Doar 1,5 milioane de euro au fost plătiți de Steaua pentru aducerea de fotbaliști, suma fiind împărțită către FC Vaslui (1 milion de euro pentru Fernando Varela) și către Oțelul Galați (500.000 de euro pentru Ionuț Neagu). În rest, Kapetanos, Cristea, Piovaccari și Niță au venit liberi de contract, iar Nicolae Stanciu a fost adus cu 700.000 de euro, însă suma a fost negociată și plătită în ianuarie 2013 către FC Vaslui.


Drepturile TV, principala sursă internă de venituri

Steaua a jucat, în acest sezon al competițiilor interne, nouă partide considerate a fi pe teren propriu. Șase dintre acestea au fost în Liga I, acolo unde media a fost de 8873 de spectatori, și trei în Cupa României, cu o medie de 4505 spectatori.  În aceste condiții, rețeta financiară la acest capitol nu a fost una importantă, încasările din biletele de la toate aceste nouă evenimente fiind de aproximativ 165.000 de euro. În condițiile în care, până la finalul sezonului, Steaua mai are de disputat 11 partide pe teren propriu în campionat, plus încă unul în semifinalele Cupei României, o estimare a încasărilor din bilete indică faptul că oficialii clubului se pot aștepta la încă 220.000 de euro. Întrecerea internă mai aduce Stelei o sumă importantă, 3,35 milioane de euro, banii pentru sezonul 2013/2014 ce provind din drepturile TV.

Doar 500.000 de euro pe an din sponsorizări

Politica închisă a finanțatorului Stelei, Gigi Becali, în ceea ce privește sponsorizările marilor companii a adus clubul în situația de a nu se putea baza, în completarea bugetului, pe sume de bani cu o asemenea proveniență. Singurul sponsor important al echipei, compania de asigurări City Insurance, plătește 500.000 de euro pentru acest sezon, contractul fiind încheiat doar pe o singură stagiune. Ceilalți sponsori, precum Bigotti sau Medsana, oferă campioanei facilități în regim barter, fără să alimenteze conturile clubului și cu sume de bani.

Steaua plătește 665.000 de euro anual pe chiria stadioanelor

Cea mai mare cheltuială lunară a Stelei este reprezentată de salariile fotbaliștilor și ale oamenilor din staff-ul tehnic și cel administrativ. Fondul total de salarii este de circa 350.000 de euro lunar, adică 4,2 milioane de euro anual. De asemenea, chiriile stadioanelor pe care campioana și-a disputat jocurile de acasă în acest sezon, 35.000 euro pe meci pentru Național Arena și 24.400 euro pentru Stadionul Steaua, au mai scos din conturi 405,000 euro, iar până la finalul sezonului vor mai fi cheltuiți în acest scop aproximativ 260.000 de euro. 


Oțelul Galați, cea mai premiată campioană a României

În ciuda faptului că Oțelul Galați, campioana din sezonul 2010/2011, a avut cea mai slabă din grupele Ligii Campionilor pentru un club românesc, cu zero puncte, moldovenii au avut parte de cele mai mari încasări de pe urma competiției. Cu un total de 19,3 milioane de euro, bani proveniți numai de la UEFA, Oțelul este prima într-un astfel de top, unul făcut începând cu sezonul 2006/2007, primul în care forul fotbalistic european a publicat un raport financiar în care s-au găsit și veniturile echipelor din România. Fără să obțină bani pentru rezultate, Galațiul a beneficiat din plin de pe urma banilor din cota de market pool, adică 12,1 milioane de euro. În prezent, suma destinată României a fost micșorată până la 5,2 milioane de euro.

Bonusurile oferite de UEFA participantelor în Liga Campionilor*

  1. Oțelul Galați 2011/2012 19,305 milioane euro
  2. CFR Cluj 2010/2011 19,198 milioane euro
  3. Unirea Urziceni 2009/2010 18,031 milioane euro
  4. Steaua București 2013/2014 17,402 milioane euro
  5. CFR Cluj 2012/2013 17,302 milioane euro
  6. Steaua București 2007/2008 7,840 milioane euro
  7. CFR Cluj 2008/2009 7,605 milioane euro
  8. Steaua București 2008/2009 6,880 milioane euro
  9. Steaua București 2006/2007 8,421 milioane euro

*top alcătuit începând cu sezonul 2006/2007, atunci când UEFA a început publicarea raportului financiar al competiției


Chelsea atrage 96,1 milioane de euro doar din vânzările de bilete

Exemplul de succes al Stelei raportat la fotbalul românesc pălește în comparație cu „rețeta” financiară a cluburilor mari ale Europei. Chelsea, echipă care a câștigat în acest sezon grupa Stelei din Liga Campionilor, a avut încasări totale în sezonul trecut de 322,6 milioane de euro. Cea mai mare parte a venit din drepturile TV pentru meciurile din Premier League și Liga Campionilor, 139 de milioane de euro. Totodată, conform topului „Deloitte Money League”, echipa londoneză a avut încasări de 96,1 milioane euro din bilete și vânzările din ziua meciului și 87,1 milioane euro din comercializarea de produse cu însemnele clubului. Se așteaptă însă ca din acest sezon încasările din televizare pentru Chelsea să crească, estimările inițiale fiind de peste 160 de milioane.

Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
Haos! Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înaintea luptei: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit
Haos! Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înaintea luptei: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la…
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu:
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui…
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și gol!”
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și…
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Bogdan Cosmescu, reacţie vehementă după ce un oficial a ieşit la atac în ”Războiul stelelor”: ”Se iroseşte la Clubul Armatei. Să se apuce de scris poveşti”
Bogdan Cosmescu, reacţie vehementă după ce un oficial a ieşit la atac în ”Războiul stelelor”: ”Se iroseşte la Clubul Armatei.…
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Se ÎNCHID granițele în Europa, înainte de sărbători! Măsura INTRĂ în vigoare pe 9 decembrie 2024
Se ÎNCHID granițele în Europa, înainte de sărbători! Măsura INTRĂ în vigoare pe 9 decembrie 2024
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte…
Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Apelul făcut de milionarul român de doar 28 de ani: Am foarte mare nevoie de voi
Apelul făcut de milionarul român de doar 28 de ani: Am foarte mare nevoie de voi
Adriana Bahmuțeanu vrea să deschidă succesiunea lui Prigoană! Revendică 1/2 din averea lui Silviu : o vilă, un Rolls și…
Adriana Bahmuțeanu vrea să deschidă succesiunea lui Prigoană! Revendică 1/2 din averea lui Silviu : o vilă, un Rolls și…
România a pierdut un mare actor. Durere de nestins după moartea sa: Ne rămân amintirile
România a pierdut un mare actor. Durere de nestins după moartea sa: Ne rămân amintirile
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
FRF, reguli de conduită pentru spectatori la meciul România-Kosovo: Scandările cu conţinut xenofob, rasist, naţionalist, interzise
FRF, reguli de conduită pentru spectatori la meciul România-Kosovo: Scandările cu conţinut xenofob, rasist, naţionalist, interzise
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
×